Dave Versmissen
Kinesitherapie - Osteopathie

Kinesitherapie

Osteopathie

Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelingsmethode, gebaseerd op de klassieke medische wetenschappen, waarbij de oorzaak van een lichamelijke klacht wordt onderzocht en behandeld. Manueel omdat de osteopaat het onderzoek en de behandeling uitvoert met zijn handen.
De oorzaak van een kwaal komt meestal niet overeen met de plaats van de pijn of ongemak. Daarom onderzoekt een osteopaat niet alleen de pijn zone, maar het gehele lichaam op beweging en pijn. Het doel is de stoorzenders te vinden en behandelen die verband hebben met uw klacht.

Belangrijk binnen de osteopathische denkwijze is het feit dat alles in het menselijk lichaam beweeglijk is: bewegen kan en vooral bewegen moet! Elk onderdeel in ons lichaam moet beweeglijk zijn om goed te kunnen functioneren. Met beweeglijkheid wordt niet alleen het voortbewegen van de mens bedoeld, maar ook de beweging van alle weefsels, spieren en botten ten opzichte van elkaar. We vinden dit vanzelfsprekend voor spieren en gewrichten, maar veel minder voor organen, bindweefsel, bloedvaten en zenuwen. Onze borstkas moet mobiel zijn om een goede uitzetting van de longen te verkrijgen bij elke ademhaling. Onze maag en darmen moeten vrij kunnen bewegen voor een optimale vertering. Bloed en lymfe moeten vrij kunnen stromen, zodat een perfecte aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen gegarandeerd wordt.

Een verlies van de normale beweeglijkheid of een teveel aan spanning kan leiden tot klachten. Door de blokkades en spanningen in het lichaam te corrigeren stelt de osteopaat het lichaam terug in staat om zichzelf te genezen. Aangezien het probleem van bij de oorzaak wordt aangepakt, krijgt het lichaam ook de kans om te stabiliseren. Hierdoor zal de klacht verdwijnen of minder snel terugkomen.

Osteopathie wordt vaak ten onrechte een “alternatieve” geneeswijze genoemd. Niets is echter minder waar, osteopathie zou net moeten gezien worden als een complementaire (aanvullende) geneeswijze. De osteopaat vervangt dus in geen geval de huisarts of specialist! Een pathologie die niet tot het domein van de osteopathie behoort, wordt ook niet behandeld. Indien een osteopaat dit vermoedt, zal de patiënt doorverwezen worden naar zijn huisarts of bevoegd specialist. Met osteopathie behandel je dus geen ziekte, maar een (zieke) mens.

FAQ